Kuglay & Trandafir – societate civilă de avocați
Adresă birou
Contact

Adresă: Str. Ing. Gh. Duca nr. 6, ap.5, Sector 1, 011071,  Bucureşti

Viol. Persoană vătămată cu dizabilități, instituționalizată. Lipsa unei anchete efective. Redeschiderea urmăririi penale la plângerea unei organizații neguvernamentale

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați a admis plângerea formulată de clientul nostru (o organizație neguvernamentală care activează în domeniul drepturilor omului), a desființat o soluție de clasare dispusă (pentru motivul că fapta nu ar exista) de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați și a redeschis urmărirea penală într-o cauză în care s-au făcut cercetări cu privire la o faptă de viol comisă asupra unei persoane cu dizabilități, instituționalizată.

Plângerea formulată pentru clientul nostru – organizația care și-a exercitat dreptul de a ataca clasarea în condițiile art. 4 lit. i) teza a II-a din Legea nr. 8/2016 – a avut în vedere, în principal, caracterul incomplet al urmăririi penale, lipsa unui probator concludent care să țină cont de  situația specială în care se află victima presupusei infracțiuni de viol – persoană cu dizabilități psihice, instituționalizată, vulnerabilă, deponentă material și emoțional de personalul centrului în care este internată și în a cărui responsabilitate se găsește.

Așa cum s-a subliniat și în plângere, scopul acestui demers nu este inculparea cu orice preț a unor persoane ci investigarea cu seriozitate a plângerilor persoanelor instituționalizate iar în măsura în care într-adevăr „fapta nu există” aceasta să fie concluzia anchetei și nu premisa de la care ancheta pornește; demersul are ca mobil principal să conducă la o cercetare cu caracter efectiv, care să reprezinte o garanție că, în măsura în care fapte precum cele reclamate în cauză se petrec, organele de urmărire penală au capacitatea reală de a le proba; totodată, ca ancheta să fie aptă de a semnala persoanelor care gestionează stabilimente precum cel în care este instituționalizată persoana vătămată că activitatea lor nu rămâne în afara sferei de interes a organelor statului, că susținerile persoanelor cu dizabilități de orice natură, fie și de ordin psihiatric, nu pot fi considerate de plano ca fiind lipsite de credibilitate și că orice nereguli pot fi descoperite.

Redeschiderea a fost confirmată de judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Galați, la data de 04.07.2024.