Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sesizarea Curţii Constituţionale. Persoanele care pot formula recurs în casație. Cazul de recurs în casație prevăzut de art. 438 alin. (1) pct. 12 C.pr.pen.
La data de 18 octombrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 435, 436 alin. (1) și 438 alin. (1) pct. 12 C.pr.pen., excepție invocată în raport de dispozițiile art. 16 alin. (1), art. 21 şi art. 44 din Constituţie, respectiv art. 6 și art. 13 din Convenţia europeană a drepturilor omului, precum și art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție.
În esență, excepția a avut în vedere faptul că dispozițiile legale criticate nu permit contestarea altor sancțiuni de drept penal – în speță, confiscarea extinsă – prin intermediul recursului în casație și astfel nu permit îndreptarea erorilor de drept care au dus la dispunerea acestei măsuri de siguranță, limitând totodată accesul altor persoane interesate (proprietarii bunurilor confiscate extins) la această cale de atac, cu toate că, pentru a se putea dispune confiscarea extinsă cu privire la bunurile acestora, instanța face o analiză inclusiv a existenței unui element subiectiv propriu.
Redactarea excepției a fost realizată de doamna avocat Andra-Roxana Trandafir împreună cu domnul avocat Dorel Herinean, iar reprezentarea în fața instanței supreme a fost asigurată de domnul avocat Daniel Nițu din cadrul Baroului Cluj, continuând astfel colaborarea dintre cele două cabinete de avocat.