Kuglay & Trandafir – societate civilă de avocați
Adresă birou
Contact

Adresă: Str. Ing. Gh. Duca nr. 6, ap.5, Sector 1, 011071,  Bucureşti

Înalta Curte de Casație și Justiție. Plângere împotriva măsurilor de supraveghere tehnică și a autorizării obținerii datelor privind tranzacțiile financiare. Admitere

Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția penală a admis plângerea întemeiată pe dispozițiile art. 1451 C.pr.pen. privind măsurile de supraveghere tehnică dispuse cu privire la clientul nostru într-o cauză în care s-a dispus o soluție de clasare, constatând nelegalitatea acestora. Măsurile au vizat interceptarea comunicațiilor și a oricărui tip de comunicare la distanță, localizarea și urmărirea prin GPS ori prin alte mijloace de supraveghere la distanță și supravegherea audio-video sau prin fotografiere.

De asemenea, judecătorul a a admis plângerea privind autorizarea obținerii datelor privind tranzacțiile financiare, întemeiată pe prevederile art. 1461 alin. (8) rap. la art. 1451 C.pr.pen.

Procedând astfel, a fost dispusă distrugerea datelor și a înregistrărilor rezultate ca urmare a pronunțării încheierilor prin care au fost autorizate respectivele măsuri.

Reamintim că prevederile art. 1451 și 1461 alin. (8) au fost introduse în Codul de procedură penală prin Legea nr. 201/2023 (M.Of. nr. 618 din 6 iulie 2023), în urma deciziilor Curții Constituționale în această materie.